אין ספק שמדובר כאן בשיפור מרשים מאוד לתצוגה, אבל האם היא שווה מעל 3,500 שקלים?
המסך סופק לנו לסיקור על ידי Aorus ישראל, תודה רבה!
אחרי שנים ארוכות בהן פאנלי ה-OLED היו די אקסקלוסיביים לשוק מסכי הטלוויזיה, הגיע גם זמנו של שוק מסכי הגיימינג להתחדש, ו-Gigabyte כמובן לא נשארת מאחור. לפני מספר חודשים חשפה והשיקה לראשונה את קו מסכי FO, הכולל מספר דגמים במספר גדלים ונתונים, כשלכולם יש מכנה משותף אחד: פאנל OLED מרשים. מסכי OLED מעולם לא היו זולים, וגם כאן התענוג בהחלט לא זול, אבל אני סמוך ובטוח שיש לא מעט אנשים שימצאו את ההשקעה במסך גיימינג OLED שווה. לכן, היה לי חשוב כמובן לבדוק אחד מהם כדי לדעת מה הוא מציע והאם מדובר בשדרוג חובה או שאפשר לחכות עוד כמה שנים בתקווה שהשוק יהיה רחב יותר ובכך נגיש יותר מבחינת המחיר, ואני שמח לבשר לכם שיש לי כמה תשובות. שנתחיל?
כוחו של האורגני
נתחיל עם קצת תיאוריה ובלענות על השאלה המתבקשת "מה זה בכלל מסך OLED?". אז התשובה בגדול היא שפאנל OLED הוא למעשה פאנל "אורגני" (OLED = Organic LED), בו בניגוד למסך רגיל המשתמש בלוח תאורה אחורי המאיר את הפיקסלים השונים, כאן כל פיקסל הוא למעשה גוף תאורה בפני עצמו המתפקד באופן עצמאי לחלוטין. המשמעות של זה היא שכאשר פיקסל אמור להיות שחור, בניגוד למסכי LED רגילים בהם הפיקסל יהיה כבוי אך בכל זאת יואר, במסך OLED הפיקסל והתאורה שלו יהיו כבויים לחלוטין. התוצאה: גווני שחור מדויקים מאוד שמאפשרים לכלל האובייקטים במסך לבלוט בצורה משמעותית, ומכאן לספק לנו, השחקנים, חדות וצבעים עזים מאוד. בתמונה למטה ניתן לראות את ההבדלים הדי ברורים בין פאנל OLED לפאנל TN (פאנל ה-OLED בתמונה הוא הפאנל התחתון).
חשוב לי להדגיש שכאמור OLED איננה טכנולוגיה חדשה במיוחד, והיא קיימת לא מעט שנים בשוק מסכי הטלוויזיה, כך שיצא לי בעבר לעמוד אל מול מסך OLED גדול ולהגיד "וואו, זה נראה מטורף". אבל, וזה אבל גדול, במסכי גיימינג, שלרוב מגיעים בגדלים קטנים בהרבה מאלה של מסכי טלוויזיה, החוויה של צפייה במסך OLED מטווח קרוב יחסית מאוד מורגשת ביחס למסכי טלוויזיה, לפחות עבורי. ספציפית עם ה-FO27Q2, שמשמו המאוד מזמין ניתן להסיק שמדובר בפאנל בגודל 27 אינץ', חוויית הצפייה במסך הייתה בהחלט מרשימה, גם במצב צפייה רגיל וגם בשימוש עם HDR, שהוא למעשה תקן שאמור לסייע בהעברת תמונות בצבע ואיכות המזכירה כמה שיותר את המקור שמוצג. ארחיב על HDR עוד קצת ואגיד שהמסך הספציפי הזה מציע תמיכה בתקן HDR400, שבהחלט מצליח לספק תוצאות מעולות גם בסצנות משחק חשוכות וגם בסצנות משחק בהירות. יש כמה סוגים של פרופילי HDR עם המסך, אישית רוב הזמן השתמשתי במצב הרגיל, אם כי יש לכם את האפשרות לבחור גם מצב HDR Game ייעודי למשחקים, יחד עם מצבים נוספים כגון HDR Vivid.
יחד עם זאת, כן אציין שבכל מה שקשור באופן כללי לבהירות היו מקרים שבהם המסך פחות הצליח להתמודד, בעיקר היות והפאנל שלו מגיע עם גימור מבריק ולא מאט, מה שאומר שאם החדר שלכם מואר מאוד ייתכן שתוכלו להבחין בהשתקפות של התאורה שלכם על המסך. לשמחתי אני מהגיימרים האלה שמאוד אוהבים לשחק בחדרים חשוכים, אז לא הייתה לי את הבעיה הזו בזמן השימוש השוטף שלי במסך.
שומר ראש אישי
אז אחרי שהתרשמתי מיכולות התצוגה של המסך הזה עברתי להתרכז בנקודה לא פחות חשובה והיא איך Gigabyte מתכננת להתמודד עם תופעת הצריבות הידועה לשמצה בכל מה שקשור בפאנלי OLED. למי מכם שפחות בעניינים בנושא הזה רק נסביר בקצרה שצריבה היא אחת מהצרות הכי גדולות של מסך OLED בימינו, כששימוש לא נכון בו או הצגה של אובייקטים מסוימים לאורך זמן עשויה "לצרוב" את האזור בו הם הוצגו. הדוגמה הכי טובה לזה תהיה מסך טלוויזיה בעל פאנל OLED בו לאורך זמן ניתן להבחין בצריבה של לוגו הערוץ שבו אתם צופים, שזה אובייקט שבדרך כלל נשאר כל הזמן באותו המקום. יש כמובן עוד כמה גורמים שעשויים לגרום לצריבה של מסך OLED, בהם חשיפה ממוקדת לאור שמש ישיר או תאורה חזקה מאוד ועוד.
אז התשובה של Gigabyte לכל הבלאגן הזה היא OLED Care, שהיא למעשה מטריית טכנולוגיות המסייעת למשתמשים בשמירה על המסך שלהם. בנוסף לאלה המסך מגיע עם 3 שנות אחריות מלאות המכסות בין היתר צריבות, שזה כמובן מעולה לקבל עם מסך כזה.
OLED Care כוללת מספר טכנולוגיות המשלבות בינה מלאכותית במטרה למזער ככל שניתן מקרה של צריבת מסך, בהם טכנולוגיות המזהות פוטנציאל לפיקסלים צרובים ומטפלות בו. אחת מאותן טכנולוגיות נקראת "Pixel Shift", שזו טכנולוגיה שבה המסך מזיז באופן קבוע של כל שתי דקות את הפיסקלים שלו, בצורה שמאפשרת להם להיות בתנועה תמידית ומכך להיות בעל הרבה פחות פוטנציאל לגרום לצריבה היות ואותם פיקסלים אף פעם לא יהיו מוארים באותה הנקודה לאורך זמן - זה גם גורם לכך שבאופן תמידי תמיד אחד הצדדים של המסך יהיה בעל מספר פיקסלים כבויים, מה שבהתחלה נראה מוזר ומלחיץ אבל בפועל זה ככה כדי לאפשר לאותם פיקסלים לזוז ממקום למקום בכל כמה דקות. אציין שרוב הזמן קשה להבחין פיזית בהזזה של אותם פיקסלים מצד לצד ושהעבודה ש-Gigabyte עשתה כאן מרשימה מאוד, אבל שכן קרה לי לפעמים שממש שמתי לב שהמסך שלי זז כמה פיקסלים הצידה בזמן משחק - זה משהו שאפשר לחלוטין להתרגל אליו, והיות שבזכות הדבר הזה המסך שלכם שומר על עצמו לאורך זמן, אין כאן באמת משהו להתלונן עליו. בסך הכל קיימות במסך הזה שש טכנולוגיות שונות למניעת צריבות, בהם טכנולוגיה המזהה ומנמיכה את הבהירות של אובייקטים קבועים המוצגים על המסך באופן דינאמי, ועוד - בכל אחת מאותן טכנולוגיות ניתן לשלוט בקלות באמצעות פאנל השליטה הדיגיטלי המובנה במסך, כמו גם ביתר ההגדרות שהמסך מציע.
מהיר כברק, זמין לכולם
הגענו לתכלס - איך המסך מרגיש בכל מה שקשור לקצב רענון מהיר ומשחק, כי בכל זאת, יש לנו כאן מסך גיימינג מול העיניים. במקרה של ה-FO27Q2, המסך מציע תמיכה בקצב רענון מהיר של 240 הרץ, זאת לצד זמן תגובה מינימלי למדי של 0.03 אלפיות השנייה וכיסוי צבעים של 99% מסולם DCI-P3. גודל הפאנל כאמור הוא 27 אינץ', ורזולוציית המסך היא 2K, שזה למעשה 2560x1440 פיקסלים. המסך מציע סטנד די נוח אם כי בעל רגליים די גדולות המאפשר סיבוב, הטייה וכיוון של גובה המסך - אישית חיברתי אותו אל מעמד VESA ביחד עם מסך נוסף שיש לי בבית, אבל בדקתי גם את המעמד שמגיע עם המסך והופתעתי בעיקר מהיכולת שלו להוריד את גובה המסך מאוד כך שניתן למקם אותו מאוד קרוב לשולחן - זה מאפשר שלל אפשרויות הצבה שונות וזה כמובן תמיד נחמד.
בשימוש עם מפרט מחשב נכון (במקרה שלי Ryzen 9 3900X יחד עם RTX 4070 Ti Super), משחק ב-2K על המסך הזה לרוב יספק תוצאות חלקות ומרשימות מאוד גם בזמן שימוש בהגדרות גרפיקה גבוהות. בזמן תקופת הבדיקות שלי עם המסך שיחקתי בעיקר Black Myth: Wukong, והרזולוציה הגבוהה בשילוב עם קצב הרענון המהיר והגדרות הגרפיקה הגבוהות נתנו תוצאה מאוד מאוד מרשימה, ברמה שבכנות היה לי ממש קשה לחזור אחורה למסך ה-TN המיושן שלי בו אני משתמש בדרך כלל.
בנוסף לכך ראוי לציין שהמסך לא חוסך עלינו מבחינת חיבורי וידאו, כשמעבר למחבר DisplayPort בתקן 1.4 נקבל גם מחבר Type-C התומך בהזרמת וידאו ובאספקת מתח בהספק של 18 וולט, זאת לצד זוג חיבורי HDMI בתקן 2.1, מה שמאפשר לנו לחבר אל המסך הזה קונסולות כגון PlayStation 5 ו-Xbox Series X ולהנות מתמיכה בקצב רענון מהיר של 120 הרץ. מעבר לחיבורי הוידאו נקבל כניסות אודיו נפרדות למיקרופון ואוזניות, יחד עם זוג חיבורי USB-A (את אלה צריך להפעיל את ידי חיבור של כבר ייעודי מהמסך למחשב). ואם כל זה לא הספיק לכם אציין שהמסך תומך בטכנולוגיית KVM המאפשרת לכם לחבר מספר מחשבים במקביל לאותו המסך ולשלוט עליהם עם אותו הסט של עכבר ומקלדת - נוח מאוד אם אתם כמוני ומידי פעם מחברים את המחשב הנייד של העבודה למסך של עמדת הגיימינג הביתית שלכם. בסך הכל - כמות החיבורים מרשימה מאוד, אם כי עבורי לפחות הייתי מעדיף לקבל חיבור DP נוסף על חשבון אחד מחיבורי ה-HDMI. כמו כן אספקת המתח של חיבור ה-Type-C מעט נמוכה. אציין בנוסף כי הנראות הכללית של המסך נהדרת, הלוגואים השונים של מותג Aorus לא צעקניים והגימור ואיכות החומרים שבהם השתמשו כאן מורגשת גם כן לטובה.
השורה התחתונה
ה-FO27Q2 של Gigabyte מציע ללא צל של ספק חווית שימוש מעולה הודות לפאנל OLED מרשים, קצב רענון מהיר, מגוון רחב של חיבורים ותמיכה במספר טכנולוגיות שהופכות את הדאגות שמגיעות עם OLED למעט יותר קלות לבליעה, אבל, בהמשך לפתיחת הביקורת הזו, התענוג הזה לא זול במיוחד, וזו כנראה הנקודה החלשה ביותר שיש למסך הזה. נכון לרגע כתיבת שורות אלה ומבדיקה שלי ברחבי האינטרנט קיימות מספר חנויות בודדות שמוכרות את המסך הזה, כשהמחיר הממוצע למסך הוא באיזור 3,715 שקלים. אז האם מדובר בתג מחיר שווה ומוצדק למסך ברמה הזו? בכנות את התשובה לכך אני משאיר לכם, אבל אם תשאלו אותי, מדובר ללא ספק בתענוג שמי שיכול להרשות לעצמו אותו מאוד יהנה.
*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*
תגובות
1
| פורסם ע"י