הרשמה

ביקורת: Gigabyte Z890 Aero G

לוח האם הראשון לדור החדש של אינטל הגיע

איך לוח האם הזה קשור לפירוק חלבונים? כנראה שתצטרכו לקרוא הכל ולהבין

לוח האם סופק לנו לסיקור על ידי Gigabyte ישראל, תודה רבה!

לפני חודש קיבלנו את ההשקה של סדרת המעבדים החדשה מבית אינטל, סדרת Ultra Core Series 2 שבראשם עומד ה-285K. על אף הביצועים השנויים במחלוקת כאשר בחלק מהמבחנים התקבל שיפור ביצועים ובחלק אחר התקבלה ירידה בביצועים לעומת הדור הקודם, קיבלנו גם פלטפורמה חדשה עם לוחות אם חדשים שמציגים את ערכת השבבים והתושבת החדשה של הדור החדש. עכשיו כשעברנו את ההשקה, הגיע הזמן להתעמק בלוחות החדשים כשהראשון שהגיע אלינו זה ה-Z890 Aero G של חברת Gigabyte. 

צח כשלג

אמרתי כאן כבר הרבה פעמים, אני מאוד אוהב חומרה לבנה ומעבר לכמה שהלוח מרשים בזכות הפי׳צרים הטכניים שלו שנגע בהם עוד רגע, הוא פשוט לוח לבן יפה ורואים את זה כבר מהאנבוקסינג שלו. ה-Z890 Aero G מגיע בקופסא לבנה עם נגיעות שחורות והוא ללא ספק הלוח אם היפה ביותר שראיתי אי פעם. אם אתם מתכננים לבנות מחשב בצבעים לבנים ונקיים, זה ללא ספק הלוח הטוב ביותר למשימה הזאת. מעבר למראה המרשים, אני חייב לציין שחווית האנבוקסינג של הלוח דלה, זה לא משהו שחדש לנו עם לוחות של Gigabyte שמציגים לרוב חוויה מנימליסטית שכוללת רק את הדברים שבאמת נדרש עם הלוח. בקופסא של הלוח אפשר למצוא מעט ניירת, שני כבלי SATA ואת האנטנטת Bluetooth ו-WiFi 7. על אף שמעטפת התוספות של הלוח מאכזבת, תמיד נחמד לקבל כבלים שתאומים את סכמת הצבעים כדי ליצור מראה אחיד לבניה.

אם כבר הזכרתי את האנטנה של הלוח אז בגזרת החיבורים האחוריים אנחנו רואים אכזבה, לפחות מבחינתי. ה-Z890 Aero G כולל את מערך החיבורים הבאים: 

  • שני חיבורי USB-A 2.0
  • חיבור HDMI 2.1
  • שני חיבורי USB-A 3.2 Gen 2
  • חיבור USB-C Thunderbolt 4
  • שני חיבורי רשת במהירות 2.5Gb
  • ארבעה חיבורי USB 3.2 Gen 1
  • חיבור לאנטנת WiFi+BT
  • חיבורי אודיו 3.5 + יציאה אופטית

על אף שהתחלתי ואמרתי שהמערך חיבורים הוא מאכזב, אזכיר שזה תלוי שימוש ויכול להיות שלאנשים אחרים הוא יהיה די והותר. ה-Z890 Aero G הוא אחד הלוחות הבכירים של Gigabyte ואחד שמכוון לקהל של יוצרי תוכן. ככזה, ציפיתי ממנו להיות עמוס חיבורי USB מהירים, שיהיה לו יותר מחיבור USB-C אחד (אם כי התמיכה ב-Thunderbolt 4 היא מבורכת), שלפחות אחד מחיבורי הרשת שלו יתמכו במהירות של 5Gb (אם לא 10Gb) וגם הייתי שמח לראות גם חיבור DisplayPort, אם כי זה אחרון ברשימת העדפות שלי. עוד טענה שיש לי נוגעת בחיבור של האנטנה, אחרי שבמשך שנים החיבור אנטנות היה זהה בין החברות, עם הדור הזה הרבה חברות החליטו להטמיע בלוח חיבור ייעודי לאנטנות שלהן. ASUS עושה את זה וזה נורא ועכשיו אנחנו רואים את זה גם אצל Gigabyte, לזכותם אגיד שלפחות החיבור הקליקי ולא צריך להבריג כמו בשיטה המסורתית. 

בגזרת החיבורים הפנימיים שפזורים על גבי הלוח אנחנו רואים מצב הרבה יותר טוב. ל-Z890 Aero G יש כארבעה חיבורים למאווררים עבור המארז, עוד ארבעה חיבורים לתאורת RGB, יש לו עוד מספר חיבורים קטנים לכל מיני תוספות כמו תאורת דמו, חיבור כפתור Restart ואפשרות לנקות את סוללת ה-CMOS בעזרת גישור של שני פינים. בקצה העליון של הלוח אפשר למצוא שלושה כפתורים שבעזרתם ניתן להדליק, לעשות Restart או לאפס את הביוס לצד מסך קטן שמראה את הקוד עליה של הלוח. שלושת הכפתורים והמסך הם משהו שתמיד אני מציין לטובה כמשהו שנחמד לראות אבל החשיבות שלהם, לפחות עבורי היא עצומה. הבנתי את זה אחרי שיום אחד המחשב שלי החליט לא להידלק ולא היה לי ברור למה, כשהתחלתי לעשות ניסויים על הלוח מחוץ למארז הייתי צריך לקצר את פינים כדי להדליק את המחשב וללא מושג למה שום דבר לא עובד. אם ללוח שניסיתי להדליק היה את הכפתורים האלה ואת המסך הכל היה הרבה יותר פשוט וכניראה שאלו היו חוסכים לי לא מעט שעות של כאב ראש בניסיון להבין מה עוצר את המחשב מלעבוד (זה היה זיכרון תקול בסוף). אבל ההפתעה הגדולה ביותר עם הלוח מגיעה בדמות חיבור HDMI נוסף שנמצא על הלוח בצורה פנימית ומאפשר לחבר מסך להצגת נתונים בצורה פשוטה ואסטטית. זה לא משהו שרואים לעיתים קרובות.

הדור הבא כבר כאן

כמו שאמרתי בתהחלה, הדור הבא של אינטל כבר נמצא כאן אצלנו. במבט ראשון על הלוח אולי אפשר לפספס את זה אך המעבדים החדשים משתמשים בתושבת LGA1851 החדשה שאמנם נראת דומה מאוד ל-LGA1700 עם אותו הגודל הפיזי אך היא שונה ואין כלל תאימות בין התושבות. יחד עם התושבת החדשה קיבלנו גם ערכת שבבים חדשה מסדרת Z890 כשככל הניראה נקבל ערכות שבבים נוספות אחרי ההכרזה של אינטל בתערוכת CES 2025 המתקרבת. אמרתי את זה כבר בביקורת שלי למעבדים, אבל אני חושב שלרוב ערכת השבבים לא מקבל את הקרדיט הראוי לה. במקרה הזה אנחנו מקבלים מערכת השבבים חיבור PCIe x16 בתקן PCIEX4, שלושה חיבורי M.2 שתומכים בקצב PCIe 4.0, כתשע חיבורי USB שונים אשר מתחלקים בין חיבורים אחוריים ופנימים כולל USB 3.2 Gen 2x2 לקדמת המארז. מלבד זאת, ערכת השבבים תומכת כמובן גם בביצוע Overclock למעבדים עם כל הפיצ'רים החדשים שארכיטקטורת Arrow Lake מביאה. האם Z890 היא באמת ערכת השבבים שנדרשת? לפי דעתי רק מעט אנשים באמת ינצלו אותה עד תום כשלרוב, ערכת B860 תספיק בהחלט.

הזכרתי בחצי משפט את היצע חיבורי ה-M.2 שנמצאים על הלוח והוא ללא ספק אחד הלוחות העמוסים שנתקלתי בהם. אם בעבר כדי לחבר ארבעה כונני M.2 או יותר היה צריך להשתמש בכרטיסי הרחבה כאלה ואחרים, אז עם ה-Z890 Aero G אפשר לזרוק את הכרטיסים האלה לפח. הלוח מציג חמישה (!) מחברי M.2 שונים כשאחד מהם (העליון) תומך בתקן PCIe Gen 5.0 x4 למהירות שמגיעה עד 14GB בשניה, בעוד הארבעה האחרים תומכים "רק" בקצב PCIe Gen 4.0 x4. מלבד מערך האיחסון הנהדר של הלוח, Gigabyte כוללים איתו גם מספר פיצ'רים כדי להקל על תהליך הבניה עליו. הזכרתי כבר את האנטנות שפשוט אפשר לחבר בקליק, אך גם את גופי הקירור של ה-M.2 אפשר להוריד בלי שימוש בברגים, התקנת הכוננים איננה דורשת שום בורג קטן שיכול להיאבד בקלות וגם חיבור ה-PCIE העליון קיבל מנגנון לפתיחת הנעילה שלו על ידי לחיצת כפתור במקום לנסות להיאבק עם כרטיס המסך שמחובר ומפריע בדרך.

פירוק חלבונים, בינה מלאכותית ואנימציה

ציינתי מוקדם יותר בביקורת שהלוח אם הוא לוח אם ליוצרי תוכן. אם זה נשמע כמו מיתוג סתמי כמו שחברות אוהבות לעשות אז זה נכון בצורה חלקית, אבל יש לזה גם משמעות. עם לוח כמו ה-Z890 Aero G שהוא לוח בכיר ויקר, Gigabyte מכוונת לקהל יוצרי התוכן שזאת העבודה שלהם וכל זמן שהמחשב שלהם לא עובד, הוא זמן שהם מפסידים בו כסף. לכן עם חומרה כזאת, כוח, אמינות ורצף תפקודי זה שם המשחק. כדי לעמוד בדרישות הגבוהות האלה, ה-Z890 Aero G כולל לא מעט חיבורי איחסון שכבר דיברנו עליהם, מערכת ייצוב מתחים חזקה וגדולה מאוד כדי לאפשר למעבד להגיע לתדרי עבודה גבוהים ולהישאר בהם במשך זמן ארוך עם צריכת חשמל גבוהה. מערך ייצוב מתחים שכזה מפיק הרבה מאוד חום ולכן אפשר לראות על הלוח גם גופי קירור גדולים עם Heatpipe שעובר בניהם כדי לתמוך אותם ולפלוט את החום בצורה מיטבית. 

בין אם זה עבור Ai, אנימציה או חישובי פירוק חלבונים, תחנות עבודה לרוב צריכות כרטיסי מסך חזקים שיבצעו את אותם החישובים. כרטיסי המסך האלה לרוב מגיעים עם גופי קירור מאסיבים וכבדים שלא פעם מכבידים על חיבור ה-PCIE לכדי מצב שהוא מתעקם במקרה הטוב או נשבר לגמרי במקרה הרע. וכמו שאמרנו, זמן זה כסף עם מחשבים כאלה. אז כדי למנוע את הבעיה הזאת, Gigabyte חיזקה את שני החיבורי PICE העליונים עם מסגרת מתכת במה שהיא קוראת לו Ultra Durbale PCIe Armor. זאת לא הפעם הראשונה שאנחנו רואים חיבורי PCIE עם מסגרות מתכת לחוזק מבני טוב יותר, אך בשונה מלוחות אחרים, כאן המסגרת מעוגנת לגב הלוח עם פלטת מתכת כך שהמסגרת וחיבור הפיזי לא יוכלו לזוז לשום מקום.

השורה התחתונה

ה-Z890 Aero G של Gigabyte הוא באמת לוח מצויין. נכון, הוא לא חף מבעיות כמו אנבוקסינג דיי עלוב ומערך חיבורים שיכל לקבל עוד כמה חיבורי USB-C וחיבורי רשת מהירים, אבל בסך הכל אם אתם מחפשים בסיס למעבדים החדשים של אינטל שעליו תוכלו לבנות תחנת עבודה שתעשה חישובי Ai במשך שעות וימים ארוכים, הלוח הזה יספק לכם את כל מה שתצטרכו. רק צריך לקחת בחשבון את תג המחיר שלו שנע סביב 1,800 ש"ח.

*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*

8
מתוך 10

הטוב

  • לוח אם לבן ויפיפה
  • מערך חיבורים פנימי עשיר כולל HDMI נוסף
  • עשיר בחיבורי M.2 לכונני SSD
  • כולל הרבה פיצ׳רים לבניה נוחה
  • מצויד כדי לעמוד בעמוס ולעבוד ללא הפסקה

הרע

  • חווית אנבקוסינג דלה מאוד
  • מערך חיבורים לוקה בחסר

והמכוער:

  • לא על הלוח הזה מדובר
רועי באלוה - עורך תוכן

רועי באלוה - עורך תוכן

משחק על: PC, PS5, Xbox Series S

בחיים לא תנצחו אותי במשחקי: FPS ומשחקי Co-Op

המשחק שהגדיר לי את הילדות: Jazz Jackrabbit 2

כשאני לא משחק אני: כנראה שובר או מרכיב משהו

מסר לעולם: כל מה שעשיתי זה ניסיתי לחסוך טיפה לפנסיה

צפיה בכתבות צוות תוכן צור קשר

תגובות

תצוגה מקדימה
הסתר | הצג תצוגה מקדימה
טוען...
  1. 1

       | פורסם ע"י