הטובות השתיים מן האחת? זאת השאלה שבמרכזה נמצאת ה-ROG Xbox Ally
הקונסולה סופקה לנו לביקורת על ידי ASUS ישראל, תודה רבה!
בעוד 74 יום תחל שנת 2026 וכבר עכשיו אפשר להתחיל לסכם את שנת 2025 שהייתה פשוט שנה מופלאה לגיימינג. בין אם זה בהשקות של משחקים, הכרזות על משחקים חדשים אחרים וגם השקות חומרה, ב-2025 קיבלנו את הכל מהכל וכמעט הכל היה פשוט מעולה. כבר אמרתי כמה פעמים כי דווקא בתחום החומרה המוצר המרגש ביותר השנה לדעתי הם לא כרטיסי המסך החדשים שכולם נשאו את עינהם לעברם או ה-Switch 2 שחיכינו לה שנים אלא דווקא הדור החדש של קונסולת ה-ROG Ally שנחשף כשיתוף פעולה בין ROG ו-Xbox שהביא לנו שתי קונסולות, ה-ROG Xbox Ally וה-Ally X החזקה יותר מהשתיים. אז אחרי חודשים ארוכים של המתנה וציפייה, הן סוף סוף פה ועכשיו אני יכול לספר את כל מה שאני חושב על ה-ROG Xbox Ally X.
התחלה חדשה אבל מוכרת
מאז שה-Steam Deck הושקה ואחריה הגיעו לחיינו כל שאר הקונסולות הניידות אני רוצה לרכוש לעצמי אחת, אבל עד עכשיו לא עשיתי את זה מתוך עיקרון שאני משתדל לעמוד בו וזה לא לרכוש מוצרים שהם דור ראשון. הרבה פעמים עם הדור הראשון אנחנו מקבלים מוצר בוסרי עם חבלי לידה ובעיקר הרבה הבטחות שלרוב מתקיימות רק בדור שאחרי. ראינו את זה עם Ray Tracing, עם ה-Vision Pro של אפל ואפילו עם יכולות AI לפני כמה שנים. זאת בדיוק הסיבה שבגללה חיכיתי עד שה-ROG Ally 2 תגיע שכאמור נחשפה להיות ה-ROG Xbox Ally, הדור השני והמשופר למה שהיא כניראה הקונסולה הניידת הטובה ביותר שקיבלנו בדור הקודם שגם אמור לקיים את כל ההבטחות שקיבלנו אז ועוד אל התממשו. עם הדור החדש אנחנו מקבלים שיפורים בכל הגזרות, מסוללה, לעיצוב וארגונומיות דרך ביצועים והמסך, אבל בכל אלה נגע לעומק בהמשך הביקורת.
הסיפור שלי עם ה-ROG Xbox Ally X מתחיל בפתיחה של קופסא שחורה ואלגנטית שבתוכה אפשר למצוא את הקונסולה, מטען 65W ומעמד בסיסי עשוי קרטון. אסוס ממשיכה כאן את הקו שראינו עם הדור הקודם ואציין לטובה את המעמד שעל אף שהוא עשוי קרטון דק הוא עושה עבודה טובה ומאפשר להעמיד את הקונסולה בצורה אנכית ויציבה בחינם ובלי לתפוס הרבה מקום. כבר כשבאים לבחון את איכות הבניה של המכשיר רואים שמדובר כאן על מוצר פרימיום ולא משנה מאיזה כיוון נסתכל על כך. גוף המכשיר עשוי פלסטיק שחור וחזק עם טקסטורה מחוספסת בגב ידיות האחיזה כדי למנוע החלקות ולאפשר אחיזה טובה ונוחה יותר למשך זמן רב. אם אני כבר מדבר על זה, אחד הדברים שחששתי מהם לפני שניסיתי את הקונסולה היה קשור למשקל ולגודל שלה שיעיקו ויקשו על משחק לאורך זמן, במיוחד לאור העבודה שקיבלנו עליה במשקל ובגודל בין הדורות. לשמחתי מצאתי את עצמי משחק ב-ROG Xbox Ally X במשך שעות רצוף לפעמים ובלי ששמתי לב לאיזשהי חוסר נוחות, ההפך הוא הנכון. ללא ספק נעשתה כאן עבודה טובה בחילוק המשקל והארגונומיות.
הזכרתי בקטנה את ידיות האחיזה של ה-Xbox Ally אלו הן תוספות חדשות עם הדור הזה שכאמור מאפשרות אחיזה טובה יותר אבל בו זמנית הן גם מגדילות את הקונסולה, לדעתי מדובר כאן פיתרון הרבה יותר טוב מזה של הדור הקודם שגם איפשר לאסוס לשלב בידיות מנועי רטט לחווית משחק טובה יותר. בגב הקונסולה אפשר למצוא את פתחי האיוורור שלה יחד עם שני כפתורים שנמצאים במיקום נוח מאוד לאצבעות וניתנים לתכנות, באופן אישי לא מצאתי בהם כל שימוש אבל יש שחקנים שיאהבו את זה. בחלקו העליון של המכשיר נמצא חיבור USB-C בתקן USB 3.2 Gen 2 עם תמיכה ב-DP או PD, חיבור USB-C תומך USB 4, קורא כרטיסי זיכרון בתקן UHS-II המהיר מאוד וחיבור אוזניות 3.5 מ״מ. בעיקרון הדבר היחיד שמונע ממערך החיבורים הזה להיות מושלם הוא העובדה שלא שני החיבורים תומכים ב-USB 4 אבל זה יחסית זניח לרוב המשתמשים. לבסוף בקדמת המכשיר נוכל למצוא את המסך, מערך המקשים הקליקיים המצויינים שראינו כבר עם ה-Ally הקודמת והפעם גם את כפתור ה-Xbox החדש שעליו נדבר בהמשך. לצערי, הג׳ויסטיקים אינם Hall Effect כך שאנחנו מקבלים ג׳ויסטיקים בסיסיים שעתידם לקבל עיוותים וזיופים לאורך זמן (Joystick Drift).
אחד מנקודות החולשה המרכזיות של הדור הקודם הייתה הסוללה. עם ה-Xbox Ally X אנחנו מקבלים סוללה שזהה בגודלה ל-Ally X בנפח של 80WHrs (ה-Xbox Ally הרגילה מגיעה עם 60WHrs), קל לחשוב באופן מיידי שבעקבות כך צפויים לנו חיי סוללה זהים גם כן, אז זה לא המצב וטוב שכך. עם ה-Xbox Ally X הגעתי באופן קבוע למעל שעתיים ו-50 דקות של משחק על מצב טורבו (המצב הכבד ביותר) כשחציות של 3 שעות משחק וגם מעבר ממש לא היו אירועים נדירים. בזמן שימוש רגיל בקונסולה או על מצב ביצועים הגעתי גם לשש שעות שימוש שזה ללא ספק חיי סוללה נהדים ושיפור מעולה ומתבקש לעומת הדור הקודם. שיפור שבאופן עקרוני יאפשר לכם לשחק לכל אורך טיסה ללונדון מבלי להצטרך להטעין. אם כבר נגמרה לכם הסוללה, אז הטענה מלאה של הקונסולה מאפס ועד 100% תקח בערך שעה וחצי. השיפור בחיי הסוללה נובע בזכות רכיבים חסכוניים ויעילים יותר אנרגטית ובראשם המעבד שמציג יעילות טובה ומשופרת לעומת קודמו.
מושכים למעלה ולא מסתכלים לאחור
בתחילת השנה הייתי בתערוכת CES 2025 ובין עשרות מסיבות העיתונאים שהייתי נוכח בהן, אחת הייתה של AMD ובה החברה חשפה משפחת מעבדי Ryzen Z2. הלב הפועם של הקונסולות רבות ובניהן ה-Xbox Ally מבוסס על המעבדים האלה שהוצגו אי אז בתחילת השנה כאשר ב-Xbox Ally X אנחנו מקבלים את המעבד החזק יותר לצד מפרט חזק ועשיר יותר. המפרט המלא של ה-ROG Xbox Ally X הוא:
- מעבד: AMD Ryzen Z2 Extreme
- זיכרון: 24GB LPDDR5X
- נפח איחסון: 1TB PCIe 4.0 NVMe SSD
- מסך: פאנל IPS בגודל 7 אינץ׳ וקצב 120Hz, תומך מגע
- קישוריות: WIFI 6E + Bluetooth 5.2
- סוללה: 80WHrs
- משקל: 715 גרם
ציינתי כבר קודם לכן שהדור החדש של המעבדים מציג שיפור אנרגטי ויעילות על פני הדור הקודם אבל הוא בעיקר מציג שיפור דרמטי בביצועים שיכול להגיע לעיתים לעד מעל ל-25%. השיפור נובע מארכיטקטורת Zen 5 שעליה המעבד מבוסס וצריכת חשמל בסיסית נמוכה יותר, באשר לביצועים הגרפיים גם כאן אנחנו מקבלים שיפור בזכות השידרוג לארכיטקטורת RDNA 3.5. כל אלה יחדיו נותנים שני דברים: ביצועים טובים יותר, זמן עבודה ארוך יותר. אם נגעתי כבר בחיי הסוללה של הקונסולה, הגיע עכשיו הזמן לדבר על הביצועים שלה.
כדי לבדוק את היכולות של ה-ROG Xbox Ally X בחנתי 30 משחקים שונים. כדי לדמות בצורה הטובה ביותר את צורת המשחק והביצועים שסביר להניח שרוב השחקנים יקבלו העברתי את הקונסולה למצב טורבו (35W), שיניתי את ההגדרות הגרפיות בכל משחק למדיום, הפעלתי FSR על מצב Balanced עם Frame Generation (במידה ואלו התאפשרו), כיביתי את ה-Motion Blur ו-Ray Tracing.
הקו האדום על הגרף מציין את רף ה-30FPS שנחשב מבחינתי כמינימום למשחק כאשר כל משחק שנמצא מצד שמאל אליו ״נכשל״ במבחן הבדיקות ולמעשה לא שחיק. כמו שאפשר לראות, לשמחתי היה רק משחק חדש שלא הצליח לחצות את הקו ה-30FPS וזה Flight Simulator 2024 הטובעני. הקו הירוק מציין את רף 60FPS שאני מגדיר כרף התחתון למשחק חלק ונעים במיוחד, כאן אפשר לראות כי מחצית מהמשחקים שבדקתי עברו את ממוצע ה-60FPS יחד עם עוד שני משחקים (RoadCraft ו-Black Myth: Wukong) שיושבים בדיוק בנקודת ה-60. בסך הכל מדובר כאן על ביצועים טובים, אפילו טובים מאוד (ממוצע של 66FPS על פני כל המשחקים) שמאפשרים להריץ פחות או יותר כל משחק מתי ואיפה שרק תרצו. בנוסף, יכול להיות שהביצועים עוד יתשפרו בכמה אחוזים בבודדים בחודשים הקרובים עם עידכוני תוכנה ואופטימיזציה וגם משחקים שנמצאים מתחת לרף ה-60 יוכלו לחצות אותו או להתקרב אליו יותר. משחק נוסף שבדקתי ולא מופיע כאן בגרף הוא EA Sports FC 26 שפשוט לא הצליח לרוץ על הקונסולה וקרס פעם אחרי פעם. זה מקרה נקודתי מאוד ולכן אני חושב שמדובר יותר על בעיה בצד המשחק אבל כן חשוב לי לציין את זה.
אציין שהביצועים שמוצגים כאן הם הביצועים ״Out of the Box״ של הקונסולה שכולם צפויים לקבל, כאשר לא שיניתי את חלוקת הזיכרון של המכשיר שמגיעה מחולקת ל-8GB זיכרון גרפי ו-16GB מערכת. אפשר לשנות את החלוקה דרך ההגדרות והיו משחקים שכן נהנו מחלוקה של 12+12 למשל אבל גם היו אחרים שסבלו ממנה ואני מניח שרוב המשתמשים לא יחפרו בהגדרות וישנו את החלוקה גם ככה. עוד דבר אחד שאני רוצה לגעת בו קשור לקומפלציית שיידרים במשחקים, כולנו מכירים את הרגע הזה שבו אנחנו נכנסים למשחק בהתרגשות ואז מתחיל תהליך של דקה-שתיים של טעינת שיידרים. במקרה של ה-Xbox Ally X זמני הטעינה ערכו זמן רב, היו גם מקרים שהם חצו את הרבע שעה לטעינה עבור משחק אחד. כידוע מדובר על תהליך חד פעמי עבור משחק ולכן ברגע שזה הסתיים לא צריך לדאוג לגבי זה שוב אבל זה כן משהו שנתקלתי בו באופן יחסית עקבי.
לצד הביצועים המרשימים, דבר אחד שאולי הרשים אותי יותר זאת היכולת של ה-Xbox Ally X לספק אותם באופן קבוע תוך כדי שהיא שקטה כמעט לגמרי. גם כאשר הטלתי על הקונסולה עומס של 100%, המאווררים שלה עבדו בצורה מופלאה ובשקט מופתי שכמעט לא ושמעתי אותם לכל אורך השימוש. רק כאשר הקשבתי בתשומת לב לרעש שמערכת הקירור מפיקה היה אפשר לשמוע אותו וגם זה בקושי, ללא ספק ביצוע פנומנלי. יחד עם הרעש, גם הביצועים התרמיים היו נהדרים כאשר המערכת עמדה על איזור ה-71 מעלות תחת מאמץ של גיימינג, כך שבאופן תיאורטי יש גם מעט מקום מבחינת התחממות לביצוע אוברקלוק שיתן עוד כמה FPS בודדים. הבעיה היחידה של מערכת הקירור היא שאחרי כמה דקות של עבודה המסך שמאחוריו כל החומרה נמצאת מתחמם. המסך אמנם מתקרר תוך 3 דקות מירידת העומס מהמכשיר אבל כשהוא תחת מאמץ הוא כן חם ולא כל כך נעים להשתמש בו. אני לא השתמשתי במגע של המסך יותר מידי אבל זה כן יכול להוות בעיה לאחרים.
מוכן לכל תרחיש
דיברתי על רוב החומרה של הקונסולה ורגע לפני שאני מדבר על התוכנה שלה, אני רוצה לתת את הכבוד שמגיע לרמקולים והמסך שעושים כאן עבודה פשוט מופלאה. לעיתים, כשאנחנו רואים חברות מעגלות פינות עם המוצרים שלהן, אחד האיזורים הראשונים שזה ניכר בהם אלו הרמקולים. לשמחתי, עם ה-Xbox Ally X זה ממש לא המצב כשאנחנו מקבלים זוג רמקולים משובח מאוד עם כיווניות מעולה שמעניקם סאונד שמצליח להתקרב לסאונד תלת-מימדי ששומר על איכות הסאונד נקייה ובלי עיוותים גם כאשר מגבירים את הווליום עד לקצה העליון שבאופן מפתיע גם מגיע לעוצמה חזקה.
החלק האחרון בפאזל החומרתי הוא המסך, שדווקא אליו הגעתי עם ציפיות גבוהות מאוד. אני מאוד מאוד אוהב את המסכים של ROG, אחד מהמסכים שלי בבית הוא מבית ROG ובאופן כללי אני חושב שהמסכים של החברה הם לרוב בין הטובים ביותר עבור גיימינג שאפשר לרכוש. כאמור, עם ה-ROG Xbox Ally X אנחנו מקבלים מסך IPS בגודל 7 אינץ׳ הוא מגיע לבהירות של 500nits שמאפשרת לו להיות בהיר מספיק כדי לראות בבירור את מה שקורה על המסך גם בתנאים של תאורה ישירה מהשמש באמצע היום. יחד עם זאת אוסיף שהמסך צבעוני עם צבעים יפים ונעימים וכיף מאוד לשחק עליו, אבל הנקודת חולשה היחידה שלו היא HDR ששם מתקבלים ביצועים חלשים מאוד עם צבעים לא יפים ומאוד לא מדוייקים כשאחרי מספר ניסיונות עם HDR החלטתי פשוט לוותר על כך ולהמשיך להנות מצבעי ה-SDR המעולים של המסך. אוסיף ואגיד שכן הייתי רוצה לקבל כאן מסך OLED או QD-OLED אבל ככל שאני חושב על זה יותר, הבחירה במסך IPS ניראה הרבה יותר הגיונית.
החרב של מיקרוסופט
אולי ההבדל הגדול ביותר של ה-Xbox Ally X לעומת הדור הקודם נעוץ במילה Xbox ובעצם שיתוף הפעולה של ענקית התוכנה מיקרוסופט יחד עם אסוס. שיתוף הפעולה הזה בא לידי ביטוי בדמות של ממשק משתמש חדש וייחודי שעוצב ותוכנן עבור הקונסולה שיעלה ברגע הדלקה על פני מערכת הפעלה ווינדוס שעדיין קיימת וגם לא הולכת לשום מקום. זה המקרה הקלאסי ביותר של חרב פיפיות. מצד אחד ווינדוס תאפשר לכם להשתמש במכשיר כמחשב רגיל, בין אם זה להתקין עליו דיסקורד, לבצע אימולציה לקונסולות אחרות, לעבוד על אקסלים ענקיים או אפילו להפוך אותו לשרת אם תרצו מסיבה לא ברורה. מצד שני, זה אומר שצריך להתעסק עם כל הבעיות של ווינדוס, בין אם אלו תוכנות שנדלקות ונפתחות בהדלקה, הרבה תהליכים לא נחוצים שרצים ברקע וזוללים משאבים ובעיות התאימות המוכרות של ווינדוס למסכי טאץ, במיוחד כאלה קטנים.
אני אגיד כבר עכשיו, לאורך השימוש שלי ב-Xbox Ally X השתמשתי בגירסאות בטא, הן של ווינדוס והן של הממשק הייעודי של Xbox ולכן צפיתי להיתקל בבאגים. יחד עם זאת, לא ציפיתי להיתקל בכל כך הרבה באגים מכל המינים והסוגים. חלונות שלא מתאימים את הגודל שלהם, מסכים שמרחפים בלי יכולת סגירה, מקלדות שמסתירות את כל המסך או לא מופיעות או לא נסגרות, מסכים שנתקעים כשהדרך היחידה לפתרון הייתה לכבות את המכשיר לגמרי ועוד ועוד ועוד. הנקודה ברורה, כמו עם הדור הקודם, מערכת ההפעלה מבוססת ווינדוס ממשיכה להיות עקב אכילס של הקונסולה וחבל.
כאמור, החידוש עם ה-Xbox Ally שצריך גם לגרום לכל הבעיות האלה לעבור חלק יותר בגרון זה הממשק החדש שנפתח בהדלקה. באופן כללי, מדובר על תוספת טובה ונוחה שמאפשרת לראות ולגשת לכל המשחקים המותקנים שלכם ממקום אחד ולפחות אותם בקלילות, גם אם מדובר על משחקים מכמה לאנצ׳רים שונים (Steam, EGS, Ubisoft Connect וכו׳) אפשר לגשת אליהם בקלות ואם יש לכם מנוי לגיימאפס אז תוכלו גם להוריד משחקים היישר מתוך אותו ממשק. בנוסף, עם הדור הזה קיבלנו את הכפתור Xbox הפיזי שלחיצה עליו תפתח את אותו ממשק שלמעשה משמש כמסך הבית של הקונסולה. אפשר עדיין לעבור לווינדוס ״האמיתי״ במידה ותחברו לעשות זאת אבל באופן אישי, בתור קונסולת משחק, מצאתי מעט מאוד סיבות לעשות את זה ודווקא האפשרות להישאר אך ורק בתוך הממשק הייעודי הקלה ושיפרה במעט את חווית השימוש בקונסולה. אפשר רק לקוות שאם נקבל Xbox Ally 2 הממשק הזה יהיה מערכת ההפעלה היחידה של המכשיר ללא צורך בווינדוס, דבר שלדעתי יעשה פלאים לשימושיות והנוחות (יחד עם ביצועים וחיי סוללה) של הקונסולה. דבר אחרון שאני רוצה לגעת בו קשור ל-Armoruy Create SE של אסוס, באופן מפתיע אני בכלל לא שונא אותה כשהיא עושה עבודה פשוטה וטובה עם אוברליי נוח וכמה פיצ׳רים שימושיים במיוחד. סחטיין על אסוס.
השורה התחתונה
דווקא עם ה-ROG Xbox Ally X השורה התחתונה היא קצת יותר מורכבת. מצד אחד מדובר כאן על מכשיר עם חומרה ואיכויות רבות, ניכר שהושקעה כאן מחשבה רבה על כל פרט, החומרה מעולה והיא מספקת ביצועים שגורמים לי לשאול איך העברתי כל כך הרבה טיסות בלי הדבר הזה בידיים שלי. מנגד, יש כאן עדיין מכשיר מבוסס ווינדוס - דבר שגורר איתו הרבה בעיות שעדיין נוכחות למרות הממשק החדש והמגניב. ולבסוף ישנו המחיר שעומד על כ-3400 ש״ח. ואחרי זמן השימוש שלי בקונסולה ניסיתי למצוא תשובה לשאלה ״למה אני צריך אחת כזאת?״ עבורי, היו מעט תשובות וגם הן לא היו משכנעות במיוחד, אבל אם אתם נמצאים הרבה בדרכים ופשוט רוצים להמשיך ולשחק, ללא ספק שמדובר כאן על הקונסולה הניידת הטובה ביותר שקיבלנו עד כה.
*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*
תגובות
1
| פורסם ע"י