הרשמה

עסקת Ubisoft-Tencent: מהלך אסטרטגי שכדאי להכיר

כל הפרטים והמשמעויות של עסקת הענק

מה ההשקעה של Tencent בסכום של 1.16 מיליארד יורו בחברה בת חדשה של Ubisoft אומר?

בימים האחרונים הוכרזה עסקה משמעותית בעולם המשחקים: ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent משקיעה 1.16 מיליארד יורו (כ-4.6 מיליארד ₪) בחברה בת חדשה של יוביסופט, תמורת 25% מהבעלות עליה. חברה בת החדשה תרכז תחתיה שלוש מסדרות המשחקים המצליחות ביותר של יוביסופט: Assassins Creed, Far  Cry ו-Rainbow Six. מהלך זה מעורר שאלות רבות בקרב שחקנים ומשקיעים כאחד, במיוחד לגבי ההשלכות העתידיות על המשחקים האהובים הללו ועל עתידה של יוביסופט עצמה.

הזרמת כספים בדרך חכמה

אחת השאלות הראשונות שעולות היא כיצד Ubisoft עצמה נהנית מההשקעה, אם הכסף מוזרם לחברה בת ולא ישירות אליה. התשובה טמונה במבנה הפיננסי של העסקה. חברה בת תוכל להעביר חלק מהכסף ל-Ubisoft כדי לסייע לה בהפחתת החובות הקיימים שלה, מה שיחזק את האיתנות הפיננסית של החברה האם. בנוסף, Ubisoft תקבל תמלוגים שוטפים מחברה בת עבור השימוש בזכויות היוצרים של סדרות המשחקים, מה שייצר זרם הכנסות קבוע.

יתרון משמעותי נוסף הוא שהעלויות הכבדות של פיתוח המשחקים הללו יועברו לחברה הבת, מה שיפחית את ההוצאות הישירות של Ubisoft. מכיוון ש-Ubisoft תחזיק ב-75% מהבעלות על חברה בת, היא תוכל לקבוע את המדיניות הפיננסית כך שתשרת את האינטרסים שלה ולהבטיח שהכספים יזרמו בצורה האופטימלית ביותר עבורה. ונקודה אחרונה, כיוון ש-Ubisoft היא חברה ציבורית היא יכולה להכיר בחברה הבת בדוחות המאוחדים ובעצם להזניק את השווי שלה בלמעלה משלוש מיליארד אירו לאחר השקעה בגודל כזה מצד Tencent.

מדוע לא למכור את החברה כולה?

נשאלת השאלה, מדוע Tencent לא רכשה את Ubisoft במלואה. למעשה, המבנה המורכב הזה מציע יתרונות רבים לשני הצדדים. עבור Ubisoft, שנוסדה בצרפת על ידי משפחת Guillemot ונלחמה בעבר בניסיון השתלטות עוינת מצד חברת Vivendi, השמירה על העצמאות והשליטה היצירתית היא ערך עליון. המבנה הנוכחי מאפשר ל-Ubisoft להמשיך ולקבוע את הכיוון האסטרטגי והיצירתי, דבר חשוב במיוחד לתרבות הארגונית שלה.

יתרון כלכלי מרשים הוא ההערכה הגבוהה של חברה בת - כ-4.64 מיליארד יורו, שהיא יותר מכפולה משווי השוק הנוכחי של Ubisoft כולה (1.91 מיליארד יורו). מבנה זה מאפשר ל-Ubisoft לממש ערך גבוה יותר מהנכסים המרכזיים שלה מבלי למכור את החברה בתקופה של שפל יחסי.

גורם משמעותי נוסף קשור לחוקי העבודה הצרפתיים, שהם מהנוקשים באירופה. חוקים אלה מקשים מאוד על צמצום כוח אדם וביצוע פיטורים, גם כאשר החברה נקלעת לקשיים. המבנה החדש של חברה בת מאפשר ליצור ישות ארגונית רזה יותר ויעילה יותר, ללא העומס של עובדים עודפים ממגוון סטודיואים של Ubisoft.

באופן אסטרטגי, העסקה מאפשרת ל-Ubisoft לעבור למודל עסקי המתמקד יותר ברישוי זכויות יוצרים. זה עשוי להיות כיוון מבטיח במיוחד לאור הקשיים שחוותה החברה בשנים האחרונות ביצירת סדרות משחקים חדשות ומצליחות. במקום להשקיע משאבים אדירים בפיתוח רעיונות חדשים שתוצאותיהם אינן ודאיות, החברה יכולה להתמקד בהרחבת הפרנצ'ייזים המוכחים שכבר צברו קהל נאמן. לפי המבנה הנ"ל, Ubisoft תוכל להמשיך לפתח IP חדשים בחברה האם, מה שאני בספק אם תצליח, ולכן נראה שרוב ההכנסות שלה תהיינה מדמי הזיכיון.

האינטרסים של טנסנט

גם מבחינת Tencent, ישנם יתרונות ברורים למבנה הזה. רכישה מלאה של חברת משחקים מערבית על ידי חברה סינית הייתה מעוררת רגישות רגולטורית גבוהה, במיוחד בעידן הנוכחי של מתח גיאופוליטי והגבלות על השקעות סיניות בתעשיות תוכן מערביות. השקעה חלקית בחברה בת מפחיתה משמעותית את הסיכון הרגולטורי הזה.

Tencent מקבלת גישה לזכויות יוצרים מערביות מוכרות ואהובות, מבלי לרכוש גם את הנכסים הפחות מצליחים של Ubisoft. זו השקעה ממוקדת ויעילה יותר עבורם. ההיקף הכספי של העסקה (1.16 מיליארד יורו) נמוך משמעותית מהעלות של רכישת Ubisoft במלואה, מה שמפחית את הסיכון הפיננסי ומאפשר ל-Tencent לבחון את הפוטנציאל של השותפות לפני שהם שוקלים השקעות נוספות.

Tencent מביאה לשותפות את המומחיות העצומה שלה בתחום משחקי המובייל והשוק הסיני, שני תחומים ש-Ubisoft התקשתה לחדור אליהם באופן משמעותי. זהו שילוב אסטרטגי של יכולות שיכול להרחיב את הגישה של הפרנצ'ייזים הללו לקהלים חדשים ולפלטפורמות חדשות.

אתגרים בדרך

למרות היתרונות הברורים, השותפות הזו ניצבת בפני מספר אתגרים משמעותיים. ההבדלים התרבותיים בין גישות פיתוח המשחקים המערביות והסיניות עלולים ליצור מתחים, במיוחד כאשר מדובר בפרנצ'ייזים ותיקים עם זהות מבוססת. ישנם גם הבדלים מהותיים בין מודל המשחקים הפרימיום המערבי, המבוסס על תשלום חד-פעמי, לבין מודל המשחקים החינמיים (Free to Play) הנפוץ במובייל ובשוק הסיני, המבוסס על רכישות בתוך המשחק.

למרות שיוביסופט שומרת על שליטת הרוב, המורכבות הניהולית של שותפות בינלאומית כזו אינה מבוטלת. יהיה צורך לפתח מנגנוני קבלת החלטות שיאזנו בין האינטרסים של שני הצדדים. ישנם גם שיקולים גיאופוליטיים רחבים יותר הקשורים להשקעות סיניות בחברות מדיה מערביות, במיוחד בתקופה של מתחים גוברים.

המשמעות לעתיד

עבור Ubisoft, זהו מהלך אסטרטגי חכם שמעניק לחברה את הזמן והמשאבים להתארגן מחדש בתקופה מאתגרת. במקום מכירת מצוקה של החברה כולה, זהו מבנה מתוחכם שמאפשר ל-Ubisoft לשמר את העצמאות שלה תוך קבלת הזרמת הון משמעותית.

עבור השחקנים, המשמעות היא שסדרות המשחקים האהובות ימשיכו להתפתח, אך יתכן שנראה שינויים בכיוון הפיתוח שלהן. סביר שנראה יותר משחקים למובייל, יותר משחקים במודל Free to Play ויותר מאפיינים חברתיים במשחקים הללו בעתיד. השינויים הללו עשויים להרחיב את קהל המשחקים, אך גם לעורר חששות בקרב המעריצים הוותיקים הדואגים לשמירה על האיכות והזהות המקורית של הסדרות.

הצלחת השותפות תלויה בסופו של דבר ביכולת של שתי החברות לאזן באופן אפקטיבי בין האינטרסים והגישות השונות שלהן, תוך יצירת חוויות משחק שימשיכו למשוך שחקנים ברחבי העולם. המבנה המורכב של העסקה מדגים כיצד פתרונות פיננסיים יצירתיים יכולים לסייע לחברות להתמודד עם אתגרים במציאות עסקית מורכבת, תוך שמירה על הערכים והנכסים המרכזיים שלהן.

*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*

אביחי חרמון - כתב תוכן

אביחי חרמון - כתב תוכן

משחק על: מחשב, המסטר רייס  (וגם מובייל, אבל אל תגלו)

בחיים לא תנצחו אותי במשחקי: מטוסי קרב וחלליות

המשחק שהגדיר לי את הילדות: Jones in the fast lane

כשאני לא משחק אני: מפתח משחקים

מסר לעולם: נולדנו מאוחר מידי כדי לחקור את העולם ומוקדם מידי כדי לחקור את החלל. בשביל זה יש משחקים

 

צפיה בכתבות צוות תוכן צור קשר

תגובות

תצוגה מקדימה
הסתר | הצג תצוגה מקדימה
טוען...
  1. 1

    17:07 28.03.2025 | מיכאל מיכאל (אורח)

    עסקה מעניינת! מעיין אם זו התחלה של מגמה בכיוון הזה

  2. 2

    09:46 30.03.2025 | ספלינטר סל ספלינטר סל (אורח)

    חברה בת ולא חברת בת.

  3. 3

       | פורסם ע"י