האם הגיע הזמן שלכל אחד יהיה טומהוק בבית?
לוח האם סופק לנו לסיקור על ידי MSI, תודה רבה!
כבר במשך הרבה שנים, שוק חומרת המחשב נשלט בעיקרו על ידי שלוש חברות: ASUS, Gigabyte ו-MSI. בעוד שיש עוד לא מעט חברות אחרות, בכל מה שקשור ללוחות אם וכרטיסי מסך, רוב נתח השוק מצטמצם לשלוש האלה. ובערך ממתי שאני זוכר אותה, MSI תמיד התגאתה בלוגו הדרקון שלה ומיתוג מאוד אגרסיבי לגיימינג עם כרטיסים ולוחות אם שחגגו את השילוב של אדום ושחור (אני עדיין זוכר לטובה את כרטיסי GTX 10). אבל בחודשים האחרונים אנחנו רואים משהו קצת אחר מ-MSI, משהו שמראה שלמותג יש ותק והוא יודע מה הוא שווה, סיפור של התבגרות. אז עם ההתרשמות הזאת קיבלתי לביקורת את ה-Z890 Tomahawk מסדרת MAG של MSI כדי לבדוק האם הוא לוח שראוי להיות במרכז המחשב הבא שלכם?
נשארים עם אינטל לעוד זמן
השאלה הראשונה שאולי צריכה להישאל בביקורת הזאת לפני האם הלוח הזה טוב או לא, היא למה בכלל ללכת על מעבדי אינטל החדשים? אמנם ההשקה של Intel Series 2 לא הלכה בצורה הכי חלקה, אבל עכשיו, חצי שנה אחרי הם במקום טוב יותר. אינטל הוציאה מספר עידכונים שפתרו את כל בעיות התאימות של המעבדים כך שעכשיו הם יותר יציבים ולא גורמים למסכים כחולים בחלק מהמשחקים. שנית, גם הביצועים שהיו לעיתים פחותים מהדור הקודם קיבלו שיפור שנע סביב 10% מה שמביא אותם קרוב לרף הגבוה שהציבו מעבדי ה-3D. לצד אלה צריך להזכיר את צריכת החשמל הפשוט מדהימה של המעבדים האלה שחותכת בחצי את מה שהכרנו ואת העובדה שהמעבדים כוללים גם NPU מובנה כדי להעניק להם יכולות AI משופרות.
אוקיי, אז אם ככה, נשאלת השאלה למה לקנות דווקא עכשיו באמצע מחזור החיים של המעבדים לוח Z890 ולא פשוט לחכות לדור הבא? על פי לא מעט דיווחים, ניראה כי אינטל תדלג על השקה של דור נוסף השנה כשהמעבדים הבאים שלה יגיעו רק ב-2026, זאת אומרת שלפלטפורמת Z890 יש עוד שנה וחצי בתור הפלטפורמה המובילה. בנוסף, סביר להניח שכאשר הדור הבא יגיע, הוא יהיה מבוסס גם על תושבת LGA 1851, מה שיאפשר ללוחות Z890 לתמוך גם במעבדים החדשים בעזרת עידכון BIOS, כמו שקרה עם לוחות Z690 ותושבת LGA1700. עם ההבנה הזאת שאנחנו למעשה רק בתחילת מחזור החיים של הפלטפורמה אפשר להתחיל לדבר על הכוכב שלנו להיום שהוא ה-MAG Z890 Tomahawk.
טילי טומהוק משובח
רגע לפני שמתחילה הביקורת באמת אני חייב להגיד עוד משהו קטן. אני פשוט מת על השם של הלוח הזה ושל לוחות אחרים של MSI, במיוחד סדרת Bazooka. הם מזכירים לי תקופה שחומרה באמת הייתה כיפית עם שמות מגניבים וקופסאות עם עיצובים הרבה יותר מעניינים מהיום. ועם הרגשות האלה פתחתי את הקופסא של ה-MAG Z890 Tomahawk שמגיעה עם עיצוב סטנדטי ורגוע כשבתוך הקופסא אפשר למצוא את הלוח, צמד כבלי Sata, מעמד לכונן M.2, אנטנת WiFi+Bluetooth, דף מדבקות וקצת ניירת. אם קיוותם למצוא כאן איזשהן תוספות מיוחדות אז זה פחות המצב כשהיום כל לוחות האם מגיעים פחות או יותר באותה צורה. כן אציין שבשונה מה-Z890 Aero שביקרתי כאן לפני כמה שבועות, עם הטומהוק מקבלים דף מדבקות לחובבי הז'אנר.
באשר למערך החיבורים האחורי של הלוח אפשר למצוא את החיבורים הבאים:
- חיבור HDMI 2.1
- שני חיבורי USB-C Thunderbolt 4
- חיבור USB-C 10Gbps
- שלושה חיבורי USB Gen 3.2
- ארבעה חיבורי USB 3
- חיבור לאנטנת WiFi+BT
- חיבור רשת במהירות 5Gb
- חיבורי אודיו 3.5 + יציאה אופטית
- כפתורי איפוס BIOS וניקוי CMOS
בסך הכל מדובר על מערך חיבורים מעולה כשהוא כולל מספיק חיבורי USB-C עם תמיכה בתעבורה מהירה של Thunderbolt 4 לצד עוד שבעה חיבורי USB-A רגילים שיאפשרו לכם לחבר ללוח כמעט את כל המוצרים שרק תרצו כשכולם עובדים במהירות UBS 3 לפחות. עוד דבר ששימח אותי לראות הוא החיבור לכבל רשת שתומך בקצב של 5Gb ומאפשר העברת קבצים מהירה עוד יותר בתוך הרשת הביתית. בגלל שיש עדיין עוד לא מעט מקום פנוי לחיבורים נוספים הייתי שמח אם היינו מקבלים חיבור כבל רשת נוסף או עוד קצת חיבורי USB כי תמיד אני איכשהו צריך רק עוד כמה מהם. שני דברים אחרונים שאני רוצה לגעת בהם זה החיבור הייעודי לאנטנה שאני פשוט שונא וכועס על הטרנד הזה ופירגון על הנגשה של כפתורים שימושיים לאיפוס ה-BIOS או ניקוי CMOS במקרה של תפעול בעיית פוסט (כולנו היינו שם לצערי).
על אף העובדה שמדובר על לוח ATX סטנדרטי, MSI החליטו לשנות את העיצוב של הלוח ואת המיקום של חלק מהחיבורים. למשל, חיבורי המתח למעבד שבדרך כלל נמצאים בפינה השמאלית העליונה, נמצאים עם ה-Z890 Tomahawk בפינה הימנית העליונה מעל הסלוטים של הזיכרונות כשבמקומם אפשר למצוא חיבור למאווררים. בהתאם לזה גם החיבורים לקירור המעבד זזו לצידו הימני של הלוח. באשר לשאר החיבורים שפזורים על הלוח, אפשר למצוא חיבור לכרטיס הרחבה תומך Thunderbolt 5, לא פחות משישה (!) חיבורים למאווררים, שני חיבורי USB 19pin, ארבעה חיבורי RGB כשבתחתית הלוח הופתעתי לראות חיבור מתח שנועד לאפשר לחיבור ה-PCIe לתת עוד חשמל לכרטיסים שמחוברים אליו. עוד דבר שלא ציפיתי אליו הוא חיבור ה-USB-C לקדמת המארז שנמצא ב-90 מעלות כך שהוא מאפשר סידור כבלים הרבה יותר אסטטי. בסך הכל מדובר פה על לוח מקיף מאוד עם הרבה חיבורים למאווררים כולל כמה תוספות נחמדות בדמות חיבור לכרטיס הרחבה Tb5 והרבה חיבורי RGB, קשה לבקש יותר מזה בלוח אם רגיל.
כולן בשורה אחת
בשנים האחרונות התחיל טרנד ואיתו תחרות בין כל יצרניות החומרה למי מהן יש את הפתרונות הטובים והפשוטים ביותר להתקנת רכיבים על הלוח. בעוד שאני אישית חושב שזה כבר דיי מיצה את עצמו, כל תחרות שמשפרת את המוצר היא טובה לנו הצרכנים. אז כמובן שגם ל-MSI יש כמה פתרונות משלה להתקנת חלקים בלי כלים או ברגים. הראשון הוא הפתרון שלה להתקנת כונני M.2 כאשר אפשר להרים ולנתק את גוף הקירור שלהם על ידי לחיצה קטנה על קליפס שמחזיק אותו במקום, את הכונן עצמו אפשר לפשוט להקליק למקום על ידי המעמד הקפיצי שכבר מגיע מותקן (או להשתמש בזה שמגיע בקופסא במקרה הצורך). עבור כרטיסי מסך, MSI מציעה כפתור שלחיצה עליו תנעל או תשחרר את מנגנון ה-PCIe, פיתרון הרבה יותר טוב ובטוח לכרטיסים לעומת הפיתרון של ASUS ששוחק והורס את החיבור של כרטיס המסך. אם דיברתי על חיבורי ה-M.2 אז אציין שעל ה-Z890 Tomahawk יש כארבעה חיבורי M.2, שלושה מהם תומכים בתקן PCIe 4.0 כשהחיבור העליון תומך בתעבורת מידע בתקן PCIe 5.0 ועוד ארבע חיבורי SATA לכוננים.
עכשיו עם כל המידע היבש הזה לקחתי את הלוח לסבב בדיקות קצר. התחלתי ממבחן מאמץ ששם את המעבד תחת 100% עומס כדי לראות האם מערך ייצוב המתחים של הלוח מצליח לתמוך את המעבד וגם לשמור על כל המערכת קרה. אחרי שעה של בדיקה ראיתי שהמעבד לא הוריד את המתח שהוא מושך מהלוח בכלל וכל מערך ה-VRM עמד על ממוצע טמפרטורות של 63 מעלות שזה לא רע בכלל. בגלל שמדובר על לוח עם ערכת שבבים Z הוא מאפשר לבצע אוברקלוק למעבד ורציתי לראות כמה רחוק אוכל לדחוף את המעבד בעזרת הלוח, אחרי כמה שעות של שינויים והגדרות הצלחתי להגיע לתדר עבודה יציב של 6.75GHz ואחרי שעה של 100% מאמץ ה-VRM עמד על 78 מעלות שזה לא רע בכלל בהתחשב באוברקלוק האגרסיבי מאוד.
השורה התחתונה
ה-MAG Z890 Tomahawk הוא מלוחות האם הטובים ביותר שראינו עד כה עם דור המעבדים הזה, יש לו את כל מה שגיימר או משתמש כבד יכול לרצות מהרבה חיבורים למאווררים, פיצ'רים קטנים לבניה קלה יותר, מערך מתחים חזק וקריר עם הרבה חיבורים לכל ציוד שאפשר בערך לרצות. הוא נמכר כרגע במחיר שנע סביב 1,700 שקלים שזה אמנם לא מעט אבל נותן תמורה הוגנת לכסף, במיוחד בהשוואה לתחרות מצד Gigabyte או ASUS. אם אתם חושבים לבנות עכשיו מחשב לשנים הקרובות, אני ללא ספק יכול להמליץ עליו למשימה.
*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*
תגובות
1
| פורסם ע"י