הרשמה

עידן חדש במובייל? לא כל כך מהר. מבט על עסקת אפיק-גוגל

אפיק וגוגל משנות את הכללים

הסכם היסטורי בין Epic לגוגל משנה את חוקי החנות באנדרואיד

לאחר שנים של מאבקים משפטיים מרים שהרעידו את עולמות הטכנולוגיה והגיימינג, ענקיות התעשייה Epic Games וגוגל הגיעו להסדר פשרה היסטורי. אולם, בעוד הכותרות חוגגות ניצחון למפתחת המשחקים, ניתוח מעמיק של ההסכם והשוק מגלה תמונה מורכבת הרבה יותר, כזו שבה הניצחון האמיתי עדיין לא הוכרע, והקרב הגדול באמת מתנהל בכלל בחזית אחרת.

הסכסוך, שהחל ב-2020 עם סילוקו המתוקשר של המשחק הפופולרי Fortnite מחנות ה-Play Store, הגיע לסיומו במה שנראה על פניו כהישג מרשים לאפיק. במרכז ההסכם, שעדיין ממתין לאישור סופי של בית המשפט, עומדת הסכמתה של גוגל לבצע שורה של ויתורים שיגבירו את התחרות והבחירה למפתחים ולצרכנים. בין היתר, גוגל תקל משמעותית על התקנת חנויות אפליקציות של צד שלישי ותאפשר למפתחים להשתמש במערכות תשלום חלופיות. טים סוויני, מנכ"ל אפיק, מדבר על "הצעה אדירה" ו"פתרון מקיף", ובמחנה גוגל מדגישים "בחירה וגמישות למפתחים". האמת נמצאת איפשהו באמצע. גוגל מצליחה לשמור על יתרת כוח משמעותית ועדיין לגבות עמלות של עד 20%, בעוד אפיק יכולה לסמן ניצחון עקרוני ותקשורתי חשוב.

מה יקרה בפועל זו שאלה מעניינת. מצד אחד, רוב האנשים, המורגלים לנוחות של ה-Play Store, יעדיפו להישאר בה מלהיכנס לתהליך של הורדת חנויות חלופיות דרך דפדפנים. מצד שני, קהל ה"לווייתנים", אותם שחקנים שמוציאים הרבה כסף על משחק, כן ימצאו ערך בהנחה גדולה יותר שתוצע להם דרך תשלום ישיר למפתחת. מי שכן מרוויחות מהמהלך הן חנויות ה-DTC (Direct to Consumer) שמאפשרות למפתחי משחקים לבנות חנות עצמאית ברשת. בעוד שכבר היום ישנה זליגה של משתמשים אליהן, ההסכם החדש יקל על גוגל לעקוב אחרי תנועה זו ועדיין לקבל את ליטרת הבשר שלה, גם אם בנתח מופחת.

חשוב גם לזכור את התמונה הגדולה: אנדרואיד, על אף היותה מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם, אחראית רק על כשליש מההכנסות בשוק האפליקציות למובייל. שני השלישים הנותרים מגיעים מהמתחרה הגדולה, אפל, ושם הקרב רחוק מלהסתיים. המאבק של אפיק מול אפל מתנהל בזירה קשוחה בהרבה. בניגוד ל"גן הפתוח יחסית" של אנדרואיד, מערכת ה-iOS של אפל היא "גן סגור ונעול" שבו חנות ה-AppStore היא השליטה הבלעדית. למרות פסיקות שאילצו את אפל לאפשר קישורים למערכות תשלום חיצוניות, החברה ממשיכה להערים קשיים ולגבות עמלות גבוהות. המאבק שם ממשיך במלוא עוזו, ואפיק עדיין נלחמת על הזכות להחזיר את פורטנייט לחנות.

לסיכום, ההסכם בין אפיק לגוגל הוא אבן דרך משמעותית במאבק על פתיחת השווקים הדיגיטליים, אך הוא רחוק מלהיות סוף הסיפור. זהו ניצחון חשוב בקרב, אך המלחמה על עתיד כלכלת האפליקציות, שמרכזה נמצא במבצר של אפל, עדיין בעיצומה.

*רוצים לקבל את כל החדשות החמות ישר לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם של Vgames!*

אביחי חרמון - כתב תוכן

אביחי חרמון - כתב תוכן

משחק על: מחשב, המסטר רייס  (וגם מובייל, אבל אל תגלו)

בחיים לא תנצחו אותי במשחקי: מטוסי קרב וחלליות

המשחק שהגדיר לי את הילדות: Jones in the fast lane

כשאני לא משחק אני: מפתח משחקים

מסר לעולם: נולדנו מאוחר מידי כדי לחקור את העולם ומוקדם מידי כדי לחקור את החלל. בשביל זה יש משחקים

 

צפיה בכתבות צוות תוכן צור קשר

תגובות

תצוגה מקדימה
הסתר | הצג תצוגה מקדימה
טוען...
  1. 1

       | פורסם ע"י